Автор Тема: Еволюция от 2.1 към 5.1 система  (Прочетена 71905 пъти)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #90 -: Ноември 29, 2014, 18:26:08 pm »
След няколко месеца слушане трябва леко да коригирам отговорите си на постовете на Anto и Invisigoth:

...Къде замина центъра? На мен ми се наложи да го кача над телевизора, но останах с впечатление,че ми се промени в негативна посока звуковия ефект на диалозите при гледане на филм.
...И при мен се наложи да сложа центъра над телевизора, не усещам значима разлика.
Всъщност разлика се усеща и не в положителна посока. :( Сега търся решение да сложа центъра под телевизора.

...Интересува ме дали има промяна в звученето на суба, като го премести между колоните.
...значима промяна не забелязах.
След известно слушане трябваше леко да усиля звука на суба в стерео режим, както и леко да коригирам кросоувъра.

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #91 -: Ноември 30, 2014, 09:39:02 am »
Здравей drpetar,
Съжалявам, ако съм те сугестирал с мнението си и съм те накарал да търсиш слаби страни в системата. Аз все още съм с център над телевизора, но изключително рядко гледам филми. Ако ми се отдаде възможност да остана сам, почти винаги предпочитам да послушам музика вместо да гледам филм.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #92 -: Ноември 30, 2014, 10:41:24 am »
Здравей Anto,

Не си ме сугестирал с мнението си, защото още като преместих центъра имах едно наум. В началото не видях значима разлика, но от време на време ме избива на "лек" перфекционизъм и след няколко местения на центъра горе и долу, усетих че има разлика. Хем често казвам на другите, че перфектността е абстракция, която съществува само в главите ни, а в реалността я няма, но понякога и аз се вързвам :)

Същото беше и със субуфъра. И в двете позиции (встрани от колоната и сегашната - между колоната и хай-фай масата) имаше дълго и тъжно нагласяне на силата на звука и кросоувъра (говоря за стерео режима). Трагедията е че има поне един милион възможни комбинации :( В края на краищата останах доволен и към момента смятам, че се постигна добро интегриране между BK XXLS и ProAc Studio, при което както казват хората от ВК "субуфърът леко да подкрепя основните колони с възможно най-стегнатия и чист бас". (y)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #93 -: Ноември 11, 2017, 19:32:54 pm »
Здравейте!

След като преди почти две години разпродадох системата си, а животът реши сериозно да разклати лодката ми, сега бидейки вече в по-спокойни води реших отново да спретна стерео система.

Критериите при избора освен разбира се добрия звук, бяха още: базирано на файлове аудио, минимум боксове, минимум кабели, разнообразни опции на свързаност, управление през смартфон/таблет.

В края на краищата се спрях на Naim Uniti Atom + Focal Chorus 716 с кабели Chord Clearway. Още след първото свързване и включване звука ми се понрави много. И все повече и повече ми харесва. Имах малки притеснения звукът да не е "bright", както бях чел в някои форуми, но се оказа че не е. Също малко се притеснявах дали устройството ще захрани добре колоните (2х40W), но и тези притеснения се оказаха излишни. Системата свири превъзходно. За съжаление не мога да сравня с класическите усилватели на Naim, защото не съм ги слушал достатъчно, но чета отзиви, че си е типичния Naim звук в нова опаковка.

Атомът предлага доста добра свързаност - два оптични (на единия съм закачил ТВ-то, а към него - Apple TV), коаксиален и аналогов входове, предусилвателен изход, два USB порта (към единия съм включил SSD диск), както и разнообразна мрежова свързаност: Chromecast, AirPlay, Spotify, многобройни интернет радия, UPnP, Bluetooth с aptX HD кодек.

Устройството е с много добър дизайн. Дистанционното е много стилно и красиво, авръзката му с устройството е двустранна и не е необходимо насочване към него, май връзката е RF, ма не съм много сигурен. Аппът за смартфон и таблет е прилично функционален, но има какво да се желае.

Този път изглежда от Naim много са се постарали. Дори за опаковката - всичко излъчва висока класа.

Мнооого съм доволен :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1829
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #94 -: Ноември 11, 2017, 20:13:21 pm »
Честито! Naim Uniti Atom наистина е чудесна машинка и се радвам, че отговаря напълно на нуждите и очакванията ти.
Приятно слушане!

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #95 -: Ноември 12, 2017, 18:13:19 pm »
Честито и нека системата ти носи наслада дълго време! Ако е възможно да споделиш някакви впечатления от Фокала, предполагам са чисто нови и ще е нужно да поработят повече..., но все пак. Аз харесвам виждането на инженерите от Фокал за възпроизвеждане на звук, но не съм имал възможност да чуя новите модели от серия 700.

Неактивен b0rchy

  • Публикации: 23
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #96 -: Ноември 13, 2017, 00:54:51 am »
Много чиста и подредена системка. И на мен много ми допадат такива системи всичко в едно с малко кабели и компоненти. Честито и дълго да си слушаш системата.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #97 -: Ноември 13, 2017, 12:07:41 pm »
Благодаря за пожеланията! :)

@ivaylo10
Хич не ме бива да описвам звук, още повече че съм обикновен потребител, който не прослушва и сравнява често системи.

Иначе винаги съм търсил звук, който наричам "кадифен", без изкрящи и свистящи високочестотни тонове, едновременно с това стегнат бас и достатъчно сепариране и яснота на вокалите, както и добра динамика и сцена. И мога да кажа, че в голяма степен сегашната система удовлетворява тези критерии. Доколко е от усилвателя и доколко от колоните не знам. По мое съвсем лаическо мнение Naim и Focal са в добра синергия. Мога да кажа, че съм много приятно изненадан.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #98 -: Ноември 13, 2017, 13:20:59 pm »
Добре дошъл отново на борда ;)!Честито и от мен за новата система и да и се наслаждаваш!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #99 -: Ноември 14, 2017, 15:41:35 pm »
Благодаря!  (y)

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #100 -: Ноември 14, 2017, 22:34:04 pm »
Отзивите за Атома навсякъде са изкл положителни, сиг съм че е заместил достойно предните системи. При мен нещата изглежадат по подобен начин, минималистичността преди всичко  :)

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #101 -: Ноември 15, 2017, 08:32:23 am »
dpg, честито! Важно е човек да е доволен от постигнатото, но според мен както и преди съм коментирал тази колона заслужава повече. Като поставяне на стойки, правилно разположение итн. Колкото и да е скъпа техниката има неща, които зависят от нас за "изтискване" на максимума, който може да покаже дадена система и това е интересното, да вложиш нещо от себе си.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1829
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #102 -: Ноември 15, 2017, 09:07:19 am »
Мисля, че е редно обсъждането на системата на dpg да става в тема за системата на dpg...

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #103 -: Ноември 15, 2017, 12:16:33 pm »
@Рудра, исках просто да споделя сходството (ако изобщо има някакво) и минимализма, съжалявам. Далеч съм от мисълта, че моето може да бъде наречено "система", това е и една от причините да не започвам нова тема, не съм и се старал да правя хубави снимки.

@Ивайло, благодаря, реално от сетъпа, усилвателя е най-новата придобивка, колоната е вече на ~2г. Съгласен съм със всичко което казваш, но масата е доста масивна, а и под краката и, незнам дали се вижда на снимката, има Soundcare шпайкове, които подобриха звука значително. Откъм разположение мисля, че съм постигнал необходимото, което производителя препоръчва, насоченост, отстояние спрямо позиция за слушане, ниво на височина... Много ме радва звука :). Поздрави