Автор Тема: Начално ниво многоканална система в малко помещение  (Прочетена 26625 пъти)

nicola_manchev

• Гост
Ей, ама сте ми златни, бе, хора, не очаквах, че регистрацията ми тук ще е тъй полезна...Имам точно, ама точно това колебание, че ще се заробя с кредити...Имам пластмасови буукшелфки на Ямаха и най-нисък клас ресийвър и искам да ги разкарам, главно заради много острия звук и свръх натрапчивите високи (дори и с други, класни колони опитах).Спрях се на Monitor Audio Bronze BX2 + subwoofer по избор, за момента се чудя дали да не взема тоя от комплекта, или REL T3 или Т1 за малка стая, 3.5 х 3 метра. Надявам се да препоръчате subwoofer.
  Ресийвър, кой е подходящ за тия колони? Denon AVR-1912 или Yamaha RX-V671 или RX-V765 или YAMAHA RX-V771 ? Като новак си мисля, че по-високата цена означава по-добър ADC/DAC, защото в повечето случаи ще гледам DTS филми и ще слушам DVD-Audio през SPDIF от лаптопа.Ще си го вземам от Технополис или Техномаркет на " близинг ".

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Начално ниво многоканална система в малко помещение
« Отговор #1 -: Ноември 03, 2011, 01:52:49 am »
Здравей, според мен идеята, че при рисивъри от един и същи клас, малко по-високата цена на единия означава по-добър звук, всъшност не е съвсем оправдана.
Както предполагам знаеш, основното предназначение на кино рисивърите е да се ползват в кино системи :)
С други думи, набляга се преди всичко на възможности и екстри в тази посока.
Ако приемем, че кино рисивърите в средния клас предлагат някакво поносимо звуково качество, което за неопитния потребител може да се стори дори добро, то мисълта, че с всеки 100лв. отгоре, това звуково качество рязко нараства, според мен е далеч от истината.

В конкретните примери, които си посочил.
И Denon 1912, и Yamaha 671/771 според мен са добри решения за един BX комплект.
Тембъра на двете компании е различен и избора опира до лични предпочитания към определен тип звук.
Това, което най-вече отличава 771 от другите два рисивъра, е наличието на предусилвателни изходи - а оттам възможността да се надгради в бъдеще системата с по-сериозен стерео усилвател(как става това и защо се прави е описано в статия на сайта). Също интересни екстри при 771 са наличието на 2 HDMI изхода и 2 изхода за субуфер!

В случай, че не плануваш такъв тип надграждане или нямаш нужда от видео изход към две устройства, то 671 или 1912 биха били добри партньори на избраните от теб озвучителни тела.

Освен чисто тембровите разлики, 1912 има Airplay, 671 пък има видео ъпскелър.

Що се отнася до субуферите, според мен REL е на много по-високо ниво, но уви Т3 в момента в България няма наличен, а Т1 за твоето помещение би бил изхвърляне :)

Успех!

nicola_manchev

• Гост
« Отговор #2 -: Ноември 03, 2011, 02:13:24 am »
Отличен отговор, благодаря! В друг форум настояха да си взема събууфър BK Monolith (няма го в БГ), пред този на Monitor Audio.Музиката няма нужда от събууфър, а дали бас-рефлексът на BX2 е достатъчен, за да взема 5.0 комплекта без събууфър? В София Аудио Център ми бяха обяснили за ресийвърите на Yamaha, споменаха неправилно и невярно свирене, остър и отсечен, натрапчив звук, докато Denon били специализирани в аудио, и балансираният звук бил по-детайлен.Въпреки, че качеството страшно варира според подбора на озвучителни тела и ресийвър, помещения и така нататък, може ли някой да коментира и това?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Ноември 03, 2011, 02:53:03 am »
Т1 ми се струва изхвърляне за колони като BX2 и за размера на стаята ти.
Ако имаш над 3000 лв да похарчиш за 2.1 колони + ресийвър, мисля че е по-добре да вземеш примерно Klipsch RB-81 или Monitor Audio RX2 със Yamaha V671 и някакъв по-малък събуфер. Някой от новите на Rel или Klipsch.
Коментарите относно Ямаха ще ги пропусна.

nicola_manchev

• Гост
« Отговор #4 -: Ноември 03, 2011, 03:28:13 am »
В REL T1 ме блазни възможността за свързване към стерео системи, ако един ден наистина ми дойде акълО у главО и мина на стерео, може би затова исках RX-V771, с предусилвателните изходи.В София Аудио Център попитах за разликата между този от бронзовата серия и REL T1, и откровено ми казаха, че вторият е в пъти над първия, и дори при тихо звучене се усеща мек бас, без тътен и без да се налага усилване на звука.Сегашният ми събууфър от серията NSP-270 е пародия на такъв, то е ясно, но се налага да усиля, и на другия край на апартамента се чува бумтене като в селски GOLF..." Изхвърляне " за малка стая означава, че ще е твърде мощен и силен за моята стая, или просто, че не си заслужава такива пари?

P.S Разбира се, аз едва навлизам в тая сфера и разполагам само с мъгляви впечатления и наизустени предложения от форумите, и не разбирам.Приемам всякакви предложения са събууфър към MA Bronze BX2... Klipsch ще ми дойде твърде скъпо, а и четох, че Yamaha никак не е подходяща заради високите, имаше и статия за horn + metal tweeter в устройството на колоната (дори не знам как се превеждат термините на български).

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #5 -: Ноември 03, 2011, 09:42:54 am »
...В друг форум настояха да си взема събууфър BK Monolith (няма го в БГ), пред този на Monitor Audio.Музиката няма нужда от събууфър, а дали бас-рефлексът на BX2 е достатъчен, за да взема 5.0 комплекта без събууфър? ...

Здравей, басът на ВХ2 може и да е достатъчен за слушане на музика, но за гледане на филми така или иначе ти трябва субуфър, тъй като звукът е шестканален и си има отделен канал за суб.

Относно БК Монолит - този модел е огромен (ако не ме лъже паметта тежи около 50 кг) и за твоето помещение би бил също изхвърляне, както и РЕЛ Т1. От моделите на БК ще ти е достатъчен най-малкия Гемини, или XLS200. Всичките им модели имат възможност за два вида свързване, включително и едновременно - към рисивър и стерео усилвател. Но както си разбрал не се предлагат в БГ, не можеш да ги чуеш предварително и трябва да поръчваш отвън. Аз съм с БК XXLS400 (помещението ми е 32 м2) и съм много доволен. Субуфърите на РЕЛ са също чудесно решение. За субуфърите на Клипш нищо не мога да кажа, но щом лазарус ги препоръчва, значи си струва да се чуят.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Ноември 03, 2011, 10:36:52 am »
nicola_manchev, уви манталитета на българския продавач в огромен процент от случаите включва рекламиране на собствената стока чрез плюене на всичко останало. Това е наистина тъжна практика, но за съжаление е много  разпространена у нас. За това и казах продавач, а не консултант...

Сега на въпроса - рисивърите на Yamaha имат собствен тембър и тип звучене, също както рисивърите на Denon, Onkyo, Pioneer и т.н. Според някой Yamaha звучат по-агресивно... според други пък Denon звучат твърде завалено :). Според мен нещата до голяма степен опират до вкус и напасване на компонентите. Мисля че и Denon, и Yamaha, и Onkyo, имат чудесни  рисивъри в този и по-високи класове, и единствената причина да не препоръчваме Onkyo е абсурдно завишената им цена в България.

Да се заявява, че Yamaha свирили невярно и натрапчиво, докато Denon свирили чудесно, според мен е твърде несериозно. Най-малкото, може да ти направи впечатление че в повечето ревюта, Yamaha в този и по-високия бюджет, има максимални оценки за звук и функционалност.

Както вече стана дума, мисля че който и от споменатите рисивъри да вземеш, ще останеш доволен.

Що се отнася до субуферите и баса като цяло. Т1 е чудесен субуфер, слушал съм го многократно и съм го препоръчвал също толкова често.

Проблема е, че твоята стая е наистина малка! В такова помещение, според мен не би могъл да достигнеш потенциала на този или друг субуфер от подобен тип и клас. Да, Т1 може да се намалява но при такива условия, не виждам смисъл да вземеш по-скъпия модел, вместо да изчакаш новите модели на REL и да вземеш по-малък и достъпен, подходящ за твоето помещение субуфер.

Имай предвид, че басът е един от звуковите компоненти, който създава най-много проблеми в едно помещение и изисква най-сериозно внимание откъм разположение на компонентите. От тази гледна точка, мисля че е редно да подходиш с голямо внимание към избора на субуфер, за да не се окаже накрая, че си дал много пари, купил си чудесен субуфер, харесван и препоръчван от всички ... и накрая резултатът в помещението ти е повече от посредствен  :-X.

Относно идеята ти за ВХ комплект без субуфер, както вече каза drpetar, ако приемем че за слушане на музика ВХ2 може напълно да те задоволят и без допълителен бас, то при домашно кино, субуферът е ключов компонент, без значение големината на фронт колоните и това на какъв бас са способни те сами по себе си.

Успех!

midas

• Гост
« Отговор #7 -: Ноември 03, 2011, 16:59:39 pm »
Здравей! От скоро съм регистриран във форума,но от доста време се мъча да събера собствена читава система.Стигнах до извода,че процеса е много бавен,изисква и голям ресурс от време,финансови средства и най-вече,търпение с което те съветвам да се въоръжиш.Относно избора ,вземи колкото е възможно по-висок клас,тук не съм съгласен с Rudra.По високия клас ресивър определя разлика,не само в някои екстри в повече.Тук говорим най вероятно за по-голям траф,по-големи кондензатори и ред други компоненти които в крайна сметка определят и по качествения звук.А за суб погледни и това не е лошо решение:http://www.**********/home_audio/hi-fi-speakers/subwoofers/cht_10q/

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Ноември 03, 2011, 17:32:42 pm »
midas, явно не си разбрал написаното от мен или не съм се изразил точно. Ясно е, че във високия клас рисивъри разликите спрямо ниския и среден клас е съществена, не само като екстри, а и като компоненти и конструкция. Примера, който дадох на nicola_manchev, се отнасяще до доста близки нива рисивъри - в случая Yamaha 671 и 771. Разликата в цената им е 200лв. и тези 200лв. не се дължат толкова на коренно различни компоненти, колкото на функционални разлики, които съм изброил.

Ако говорим за по-висок клас рисивъри, където компонентите са на принципно различно ниво, то тогава може би трябва да обсъждаме Aventage серията на Yamaha(защото обсъждаме модели на тази компания), но като се има предвид класа на озвучителните тела, към които се е насочил nicola_manchev, такава покупка не би била особено оправдана.

midas

• Гост
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2011, 18:27:54 pm »
Rudra,ако сравняваме тези двата си прав.Пет вата разлика,едва ли ще окажат влияние,освен ако втория hdmi изход на 771 не му е необходим.По скоро имах предвид YAMAHA RX-A1010.Тук пет кг. 25-30 вата, 0.06%изкривяване говорят явно за различно качество на звука,разбира се наясно съм,че не винаги разликата в цифрите са гаранция за добър звук,но с този модел може да се помисли за бъдещ ъпгрейд на колони.Естествено, ако не надхвърляме бюджета,но имайки предвид бюджета за суб,може би ресивър от по горен клас е по- разумно решение.Все пак Nicola успех в избора,в крайна сметка каквото и да вземеш мисля,че си се насочил в правилната посока.

nicola_manchev

• Гост
А за Monitor Audio Bronze BX2 дали ще е изхвърляне RX-A810, колебая се, защото не е чак толкова по-скъп от RX-V771 или от Denon 1912?Ще чуя и моделите на EPOS и Focal 705, за помещение от 12 квадрата.Ще слушам предимно flac, mp3, dvd-audio, и блу-рей филми с DTS-HD MA през HDMI.

P.S Моля за извинение за нахлуването, но не ми се струва добра идея да отварям нова тема.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Мисля, че Monitor Audio RX1 + RX-V771, стига да можеш да осигуриш място зад и около колоните, ще бъде по-разумна покупка в сравнение с BX2 + RX-A810.
BX2 сами по себе си са много успешни колони за бюджета си, но и с RX-A3010 да ги вържеш, си отсават ентри левъл озвучителни тела.

nicola_manchev

• Гост
Извинявам се - не можах да си допиша предишното съобщение...Може би бе по-правилно да запитам за какви буукшелфки (с преден бас-рефлекс) е оправдан избор RX-A810, за да си преценя възможностите...Може би Klipsch RB-61 ? Знам, че стаята ми е само 12 квадратни метра, но не зная къде е границата, над която не си струва, поне за моята стая.Относно subwoofer - дори в кино Арена не ми харесва мощният и плътен, натрапчив бас, сякаш тътен от наводнение иде.Ако буукшелфките се справят за кино и без него, ще е добре, че ми омръзна да ми се кара семейството всеки път, като гледам Blu-ray.Няма да мога да осигуря тия 50 см разстояние от средата, дори четох, че трябват стойки и не трябва да се сложат колоните върху бюро, без стойки - а аз точно това исках да направя, като последния селянин...Толкова ли е голяма разликата?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Не разбирам защо си се хванал за RX-A810.
Според мен е по-добре да се ориентираш към озвучителни тела, подходящи за твоето помещение и да търсиш подходящ усилвател за тях.
Ако помислим логично... нещата стартираха от BX2 с рисивър Denon AVR-1912 или Yamaha RX-V671. Такава комбинация би била напълно разумна и прилична.
После стана дума за възможността на RX-V771 - да се надгради със стерео усилвател и ти прие, че това ще е пътя ти на развитие.
Сега да отворим малка скоба...
Такъв тип надграждане предполага стерео усилвател в бюджет да кажем - 1500/2000/3000лв. и т.н. Това би имало смисъл единствено с озвучителни тела от подходящ клас.
Ако продължим по-нататък с разсъжденията, мисля си, че в букшелф колони от висок клас има смисъл да се инвестира единствено ако може да им се осигурят подходящи условия за да свирят оптимално. При положение, че помещението ти е малко, то още по-критично внимание би трябвало да се обърне на разположение, стойки и т.н.
До какъв извод ме водят горните редове:
Ако ще поставяш озвучителните тела на бюро, то мисля, че много по-разумно е да стартираш с добро бюджетно решение, като например това, от което тръгна цялата дискусия - BX2 с рисивър Denon AVR-1912 или Yamaha RX-V671.

Ако след време, някой ден прецениш, че искаш и можеш да отделиш повече внимание на аудио системата си - да я разположиш нормално и да се опиташ да осигуриш максимума условия за добър звук в това помещение, тогава може би има смисъл да се замисляш за инвестиция в по-висок клас компоненти, да мислиш за надграждане със стерео усилватели и т.н.

Според мен, на този етап, при така обяснените от теб обстоятелства, това е излишно.

Що се отнася до колебанията ти относно субуфера - изгради 5.0 система като начало - виж как ти се струва зувка така, а после вземи на заем за седмица приличен субуфер от някой доброжелателен съфорумец, ако се намери такъв :)

nicola_manchev

• Гост
Като си помисля - наистина така беше...За А810 се хванах, защото очаквах по-високо качество на звука, нали цялата им серия Aventage за това е проектирана, поне така пишеше в описанието на магазина.Чудно ми е дали са верни приказките, че старите усилватели на Blaupunkt, например, " надсвирват " отвсякъде ресийвъри от по 2 000 лв, и такъв на старо върви около 150 лв.Бях чел вече статията за недобросъвестните търгаши, купуващи 20-30 годишни техники от чужбина за жълти стотинки и тук ги пропагандират за много по-добър избор, и ги продават скъпо и прескъпо.Тоест, ако ще вземам RX-771 и MA BX2, нов стерео-усилвател ли трябва да взема и до какви пари е оправдано, или може и някакъв от старите?