Автор Тема: Първи стъпки към домашно кино - системата на CP  (Прочетена 38794 пъти)

CP

• Гост
Re:Първи стъпки към домашно кино - системата на CP
« Отговор #15 -: Февруари 26, 2014, 10:54:54 am »
Качвам снимки вече с допълнението BK XXLS400.

Първо да кажа, че Black Ash цвета пасна изключително на Black Oak цвета на Monitor Audio RX, разликата е практически невидима. Освен това, бях се настроил за чудовищно голям суб, а в действителност размерите му ми се видяха съвсем нормални. Трето от първите впечатления - наистина много качествена изработка.

Вързах го с моно кабела от комплекта и го настроих по следния начин: Low gain volume на 11 часа, Phase 0, Filter Out, High gain volume min, Frequency 120 hz.

На ресивъра настроих crossover 80 hz и останалите колони на small.

След това пуснах Audyssey, което върна фронтовете и центъра на Large, поради което ръчно върнах горните настройки.

Субуферът още се разработва и от ден на ден свири все по-добре. Междувременно взех и Mede8er MED600X3D, та сега всичко от филмите излиза както трябва (по някаква причина сигнала от WD TV Live Hub често се разбираше от Денона че трябва да му включва Долби Про Лоджик или DTS Neo 6, когато подава двуканален сигнал, а сега си излиза стерео). Имам вече и DTS-HD MA  :)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #16 -: Февруари 26, 2014, 12:33:39 pm »
Добре де защо си правиш колоните на small , остави ги на големи така баса който е предвиден за каналите ще си излиза от каналите . При мен всички колони ми се разпознават като големи и си чувам бас от център , съраунд и фронт .

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
« Отговор #17 -: Февруари 26, 2014, 13:18:45 pm »
То тогава ще стане страшно ще се чува само бас отвсякъде, интересно е защо след като е пуснал Audyssey му прави фронталните Large ( като те са си Small ), но може да пробва как звучи всичко на large и след това да си ги върне на small и вече сам да прецени кой е по добрият вариянт !
При мен е обратното фронталните са ми големи, но след калибрацията ми ги прави на Small - 40 hz заедно с центъра, пробрах преди няколко теста на Full Band ( така е опцията при мен за големи колони ) а субуфера ми е настроен на 90 hz и става страшно отвсякъде баси се чуват, и стигнах го извода че е най добре както ми го е настроил автоматичната калибровка, за това те съветвам да пробваш как се чува първо след Audyssey без да променяш нищо, и след това другите варианти по товой избор !
И честито за субуферчето да го ползваш дълги години !

CP

• Гост
« Отговор #18 -: Февруари 26, 2014, 14:47:26 pm »
Всъщност, след Audyssey, което пускам за пръв защото нямах толкова колони, че да си струва занимавката (пуснах го от три позиции), звученето се подобри драстично, но се чуваше бумкане. Забелязах, че и при мен crossover-а го е направило на 40 hz (толкова са и по спесификации моите фронтове). След като го пуснах ръчно на 80 hz басът стана много по "широк" ако мога така да се изразя и бумкането спря. Освен това забелязах голяма разлика при включване/изключване на Dynamic EQ. Последно го оставих включено, вкъщи се гледа предимно не много усилено и басът определено е много по-добър, когато е включено. Dynamic Volume ми е изключено.

По принцип, от това, което четох, следващата стъпка на оптимизиране на звука на субуфера е да се мери ръчно със SPL уред, защото е възможно ресивърът при ръчната настройка да е изменил силата на каналите. Това обаче не се каня да правя, нито имам такъв уред, нито искам толкова да се вманиачвам. По-скоро чакам да се разработи субуферът - има огромна разлика от първия път като го пуснах и сега - няма и седмица откакто го вързах. Няма да пипам нищо още седмица - десетина дни, ако нещо не ми хареса - после ще му мисля  :)

Неактивен lilscrappy

« Отговор #19 -: Февруари 26, 2014, 15:41:47 pm »
Имам малко време и сега тествах отново да задам на фронталните и центъра да са на Full Band, и си е доволно, определено се усеща как и те подават бас, но не е кой знай колко голяма разликата за това всеки сам ще си прецени как да са му настройките.
При мен винаги са пуснати опциите Dynamic EQ - on, Audyssey - Movie (дори и когато слушам музика не го барам) също и Dynamic Volume - Light, ако ги имаш тази опции ги пробвай !
Важното е на теб да ти харесва как звучи системата ти, но за целта трябва да пробваш кое как се чува от настройките на усилвателя ти, и ако имаш възможност пробвай Bi-Amp връзване за мен е най добрият вариант !

CP

• Гост
« Отговор #20 -: Февруари 26, 2014, 15:58:53 pm »
Фронталните ми са bi-amp изначално.

Понеже никога досега не съм имал субуфер, не знаех какво да очаквам.

Много малко съм пробвал досега с музика - някакви идеи за подходяща музика за тестове?

Работата е, че вкъщи съотношението кино/музика е може би 90/10. И аз и жена ми сме киномани, аз обаче си обичам и музика, но възможността за слушане с децата не е много голяма.

Другото което е, че системата още не е завършена - липсват ми задните колони. Надявам се по някое време тая година да го реша и този въпрос. В момента е 3.1

Неактивен Invisigoth

• Публикации: 36
« Отговор #21 -: Февруари 26, 2014, 18:27:07 pm »
Честито за придобивката и добре дошъл в клуба!
От раз ли го постави там или експериминтира, поне колкото позволява кабелът?
Ако ти липсва нещо от спектъра, горният бас или най-ниските, може да пробваш метода с лазенето из стаята за да намериш перфектната точка.
Също така при мен има разлика с крачетата и без тях. На ухо, разбира се, не съм измервал с уред.
За тестове на горния бас си избери хубави записи с бас китара и барабани. За най-ниските-ефекти от филми, примерно от Star Wars епизод едно сцената със състезанието.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #22 -: Февруари 27, 2014, 09:12:15 am »
Фронталните ми са bi-amp изначално.

Понеже никога досега не съм имал субуфер, не знаех какво да очаквам.

Много малко съм пробвал досега с музика - някакви идеи за подходяща музика за тестове?

Работата е, че вкъщи съотношението кино/музика е може би 90/10. И аз и жена ми сме киномани, аз обаче си обичам и музика, но възможността за слушане с децата не е много голяма.

Другото което е, че системата още не е завършена - липсват ми задните колони. Надявам се по някое време тая година да го реша и този въпрос. В момента е 3.1
Щом сте киномани е задължително да имаш и заден съраунд с него вече звука придобива друго ниво, както за баса така и за съраунда е супер въпросната сцена от филма Star Wars Episode 1 състезанието !
За музика можеш да тестваш тези mp3-ки, но е най добре да ги намериш в flac формат:
Massive Attack - Angel,  O-Zone Percussion Group - Jazz Variants,  Far East Movement ft. Bruno Mars - 3D

CP

• Гост
« Отговор #23 -: Февруари 27, 2014, 10:29:32 am »
Мерси за честитките!  :)

Не съм експериментирал с поставянето /засега/. Мястото е ограничено, сложих го на първото, според мен подходящо. Други възможности, които евентуално имам /с някои компромиси/ са в ъгъла зад лявата колона, която да я изместя малко вдясно, но при всички случаи ще се пречка /знам, че в ъгъла се слага за усилване на баса, но засега като че ли няма нужда/, отстрани до прозореца или накрая до дивана откъдето се гледа. Не виждам практически никакъв друг вариант за поставяне, освен горните, които и те не са идеални. Още не съм пълзял  :), но метода изглежда много добър.

Invisigoth, под крачета имаш предвид спайковете? Засега се въздържам да ги слагам, защото трябва да търся и евентуално гранитна плочка за да не надерат ламината. Засега не се усеща някакво особено предаване на вибрации по пода, макар и да DF.

Благодаря ви за предложеното за тестване. lilscrappy, още днес ще ги потърся тия записи да видя как е.

Неактивен Invisigoth

« Отговор #24 -: Февруари 27, 2014, 11:03:59 am »
Шпайковете, да. На първо време може да подложиш стотинки. Ако няма усезаема разлика то поне съседите няма да те мразят толкова. Може да пробваш и с белите пластмасови крачета, че от снимките не виждам дали си ги завил. Идеята е субуфера да има минимален контакт с пода.
Ето ти още две парчета: Simple Minds - Hypnotised и Toto - Bottom Of Your Soul.

CP

• Гост
« Отговор #25 -: Февруари 27, 2014, 11:34:45 am »
Да, с белите пластмасови крачета е, така си дойде и не съм ги махал. Четох и в упътването, че може направо на тях да остане.

При теб разликата в звука в какво се изразява?

Неактивен Invisigoth

« Отговор #26 -: Февруари 27, 2014, 11:54:17 am »
С шпайковете става по-тих и се налага да завъртя ключа два сектора надясно. Освен това сведе бумтенето до минимум.
Разбира се това е при моята акустика и подът ми е плочки.

CP

• Гост
« Отговор #27 -: Февруари 27, 2014, 12:05:07 pm »
Има едно нещо, което не разбирам. Когато ресивърът е настроен да подава определено ниво сигнал към субуфера, общата сила влияе ли се от завъртането на ключа low gain volume? Мислех си, че е като на Frequency, където подаваш максимума, а ресивърът реже? Или съответно, ако увелича/намаля от ключа се вдига/намаля силата? Това би ли се отразило на евентуално бумтене?

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #28 -: Февруари 27, 2014, 12:25:49 pm »
Когато рисивъра управлява субуфъра, копчето FILTER трябва да се завърти на OUT LFE. В този случай LOW LEVEL Gain и Crossover не играят роля за LFE и силата на звука и кросоувъра се управляват от рисивъра.

ПП. Опа, корекция, когато филтъра е в позиция Out LFE кросоувъра не играе роля, но копчето за сила на звука е май активно. Така че да, ако усилваш и от там, може да има бумтене. Обикновено в инструкциите на рисивърите пише, че при пускане на калибрация, копчето за сила на звука трянбва да е на 12 часа.

Неактивен Invisigoth

« Отговор #29 -: Февруари 27, 2014, 12:33:48 pm »
Когато ключът Filter е на Out, в твоя случай, врътките за фаза и честота не играят. Ключът Gain контролира "волумето". След автоматичната калибровка виж колко децибела ти намаля субуфера и се опитай да сведеш разликата до минимум чрез ключа Gain. Бумтенето е ефект, който се получава от помещението и се коригира по много начини: Audyssey калибровката, външно устройство като Antimode, експерименти с позицията на суба, гранитна плоча, акустична обработка на помещението или най-добре бас трапове в ъглите.