Автор Тема: Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58  (Прочетена 36753 пъти)

Неактивен bobopich

• Публикации: 9
Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58
« -: Ноември 22, 2014, 18:41:12 pm »
Един от тези ще е, въпросът е кой точно.... Досега съм ползвал само Denon и съм доволен. Към момента най-много клоня към X4100 или Yamaha 2040 която е с най-добра цена от четирите, а Marantza и Pioneer-a ще трябва да са от чужбина като цената им от Германия идва като на Denon X4100 тук от avguide магазина, като за предпочитане е да си го купя от тук заради гаранцията.

Основните параметри които ме интересуват в редивъра са на първо място звука ( дакове и стъпала) на второ калибровката и най-вече low frequency , и на последно функционалност. Ще правя atmos 5.1.2 като за начало и след това добавям за 5.1.4 или 7.1.2 ще го преценя допълнително.

Моля някой компетентен да каже denon x4100 може ли работи в режим 7.1.2 с външно стъпало за предна лява и дясна колона, защото доколкото разбирам в режим 5.1.4 е задължително външното стъпалото да захранва height2 телата което е тъпо тъй като аз задължително ползвам външно стъпало за предните ?

Някой който е прослушвал ямахата и денона, не виждам къде мога да я чуя ямахата тук в БГ да си каже мнението ?

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1870
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58
« Отговор #1 -: Ноември 23, 2014, 12:07:08 pm »
Здравей,
От една страна - при положение, че до сега си ползвал Denon и си доволен, може би е логично да избереш Denon - най-малкото не те очакват изненади в звуково отношение, а и си свикнал с менютата и логиката на управление.
Рисивър от различен производител би могъл да звучи добре, но със сигурност би имал темброва разлика и обикновено менютата и управлението при различните производители са коренно различни като логика и подредба.
Това за някои потребители не представлява никакъв проблем и свикват бързо. За други е крайно неприятно и ги дразни години наред.

По въпросите ти за конфигурацията на колоните в Dolby Atmos - предполагам си видял, но в упътването на X4100W изрично е опоменато, че при 5.1.4 или 7.1.2 - външното стъпало поема сигнал от предусилвателните изходи за HEIGHT1 или HEIGHT2 каналите. Прилагам страницата от упътването като прикачен файл.
Защо от Denon са се спрели на такъв тип конфигурация е загадка...
При Denon AVR-X5200W поради по-големия брой вградени стъпала, при 5.1.4 или 7.1.2 конфигурация не е необходимо да се ползва външно стъпало. 5200 има и други предимства пред по-малкия модел - едно от тях е, че е правен в Япония, но пък цената е с 1000лв по-висока.

Що се отнася до Yamaha - там възможностите за ползване на външно стъпало са доста повече като варианти, но пък в упътването кой знае защо нищо не е споменато за вариантите за конфигурация за Dolby Atmos.

Добрата новина е, че във форума имаме потребител, който ползва RX-A2040 за Dolby Atmos възпроизвеждане - би било добре да сподели мнение.

Неактивен bobopich

« Отговор #2 -: Ноември 23, 2014, 15:09:06 pm »
Денона отпада в такъв случай. Пайнъра също го махам защото прочетох за доста проблеми с дефектен хардуер, иначе като ДАК-ове той е най-добре, видях че са същите като в Ямаха 3040 - ESS 9016. Остава Ямахата и Маранца. Сега видях, че ямахата се чака като поръчка, но не е такъв проблем, чак толкова не бързам. Предполагам в упътването и няма нищо за атмос конфигурации защото атмоса и е дошъл като софтуерен ъпдейт и тук неизвестното е като излезне 2015 година DTS-UHD дали ще се ъпдейтне софтуерно или ще го има чак в следващия модел - това е единственото което ме кара да се замисля дали да не изчакам няколко месеца.
Denon X5200 ми е извън бюджета.

Ако трябва да се гледа реално на нещата кой модел е за предпочитане Yamaha 2040 или Marantz 7009 ако са на една цена ( от Германия за Маранца имам оферта от 1200 евро, т.е. съпоставим е акто цена с Ямахата тук). Реално това което до момента съпоставям като параметри от проученото е следното :

Marantz DAC TI PCM1690 срещу Yamaha ESS 9006, с какви операционни усилватели и схематично са реализирани не намирам информация.

Marantz 9 стъпала като позволява поддръжка на 11 канала с външен усилвател до 7.1.4 , Yamaha 9 стъпла и подръжка до 9 канала, т.е. 7.1.2 или 5.1.4 е максимума

Маранца отзад е рейтнат на 710W, доката Ямахата е 490W като от друга страна разликата в теглото е огромна, 17кг за Ямахата спрямо 13,80 за Маранца. Погледнати от вътре, Ямахата изглежда по добре реализирана. И тук нямога да си обясня кой има по добри стъпала реализирани чисто схематично, по-голяма динамика и мощност.

От към калибровка, спрямо писаното по форумите Audisey XT32 + LFC би трябвало да работи доста по-добре от Yapao, тук има една подробност, която е че Ямахата позволява настройка след калибровка с микрофона, т.е. ако имам апаратура ( реално имам от къде да взема)  с EQ параметрите, които има Ямахата бих могъл да си направя калибровката ръчно като хората и за съба и за другите тела ако Yapao-то не се справи, докато Audisey не позволява това. За момента съм тествал само Audisey XT и незнам как се държи XT32.

При по-ниски нива на слушане съм свикнал да ползвам Audisey Dynamic EQ, предполагам и Ямахата има подобен режим.

Другите екстри изобщо не ме интересуват и за двата модела, защото няма да го ползвам.

А и ако не съм отбелязал, само в режим кино ползвам ресивъра, как се държи в стерео режим изобщо не ме интересува.

Нека колегата с Ямахата да изкаже малко впечатления.

Неактивен makrelov

• Публикации: 66
« Отговор #3 -: Ноември 24, 2014, 11:43:53 am »
Здравей колега,

Разгледах темата ти и тъй като аз съм с Yamaha RX-A2040 реших да ти драсна.

лично аз от 2000-та година съм само с Ямаха и досега никога не съм съжалявал за избора си. На тази основа е разбираемо да ти препоръчам именно тази марка.
Сега конкретно за 2040 - по-доволен от покупка на ресийвър до сега не съм бил. Ъпгрейдът е доста сериозен, качеството на звука е страхотно. Вързал съм KLIPSCH RB-81 система от ОТ и комбинацията определено е страхотна. А звукът е още по-добър спрямо предния ми модел - RX-V765.
Изработката е страхотна, звяра си тежи порядъчно. Това донякъде е и заради двете отделни захранвания за цифрова и аналогова част. Като цяло мога само суперлативи да изкажа, но съм и пристрастен.

Сега за звука и качеството му: Моята конфигурация е 6.1.2. АТМОС ъпдейта промени възприятията за кино звук и музика в доста положителна посока. Dolby Surround Upmixer прави възприятието за звук много по-добро, по-балансирано, с добре локализирани ефекти, дори и в таванните говорители, които работят активно при DTS или DD upmixing. Все още няма читав материал с Dolby Atmos за да дам конкретна оценка как се справя системата в къщи. От няколкото демо клипа и Трансформърс 4 се добива представа донякъде. Искаше ми се да има по-добри клипове, със звук от прелитащи хеликоптери, или стационарно стоящи в небето над главата. Както и да е. Темата е за избор на ресийвър с Атмос.

Ямаха предлагат най-доброто съотношение цена/качество/екстри. Аз бих насочил избора си натам. Естествено Маранц се славят като най-музикалните от този клас ресийвъри, но пък на теб не ти трябва за музика. Трябва сам да решиш кое за теб е най-важно. Аз лично не се оплаквам от калибрацията на YPAO. За мен си върши работата. Ямахата има функция YPAO Volume, която мисля е аналогична на Audisey Dinamic EQ - използва се за слушане при ниски или високи нива, за да балансира отделните честоти (ниски, средни,високи), за да се възпроизведат адекватно и равномерно в целия честотен спектър.

За сега това е от мен. Лично аз от Ямахата (2040) съм страшно доволен, вече се разсвири машината и звучи доста по-добре от началото, има всичко, което на мен ми е необходимо. Гледам наново доста филми, за да се насладя отново на звука от тях, ъпмикснат от DSU (Dolby Surround Upmixer). Особено впечатляващо е при филма Into the Storm.

Догодина е напълно възможно DTS UHD да бъде пуснат като ъпдейт - безплатен или платен предстои да се разбере. В момента се заговори за платен ъпдейт за Auro 3D на цена от около 200 Евро. Но това е инфо от чужди форуми и не е потвърдена информация. По-важното е, че съществува такава опция.

Ако имаш някакви допълнителни въпроси с радост ще ти отговоря.

Поздрави,
Христо

Неактивен bobopich

« Отговор #4 -: Ноември 25, 2014, 00:50:18 am »
Мерси за отговора  :)

Какви ОТ си сложил на тавана и какъв съб ползваш?

Денон и Маранц го обявиха платения ъпдейт за Ауро 3Д само не ми е ясно още какви точно ОТ като разположение на това ауро му трябват и има ли какво да се гледа в такъв формат.

Аз единствено заради неяснотата около DTS-UHD се колебая и мисля да изчакам месец - два и тогава да поръчвам ямахата.  Единственият минус на Ямахата основен спрямо Маранца който виждам е, че неможе да се подкара 7.1.4 конфигурация.

Неактивен makrelov

« Отговор #5 -: Ноември 25, 2014, 09:11:34 am »
Здравей,

Суба ми е KLIPSCH SW-112 - голям звяр е. Ако държиш на Ямаха и 7.1.4, то 3040 модела е точно за теб.

За АУРО 3Д разположението на ОТ е коренно различно, но то и материал няма за този формат. Който мисля, че на този етап е доста по-безинтересен от DTS-UHD.

Колкото до следващата моделна линия на Ямаха, то надали преди лятото на 2015 ще има някаква информация.

На тавана съм поставил TANNOY MERCURY VRi, работят чудесно спрямо "Трудовата си характеристика". Разбира се, желанието ми е за нещо по-добро, но може би по-нататък. Примерно Klipsch RS-41, или 42.

Малко за 7.1.4 - такава конфигурация, според мен, е удачна за много големи помещения. Аз съм с 6.1.2, ще остане само 5.1.2 и е предостатъчно за моето помещение, което е 20 кв.м. Дори за 30-40 кв.м. ще е ок. Но все пак избора си остава твой.

Поздрави,
Христо

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1870
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Ноември 26, 2014, 14:28:02 pm »
От Yamaha ни изпратиха допълнителната инструкция за Dolby Atmos  - за 2040/3040 - прилагам я като прикачен файл.

Неактивен bobopich

« Отговор #7 -: Ноември 26, 2014, 20:46:29 pm »
Малко им е странна конфигурацията на ОТ в pdf-a на ямаха, тук в страницата на dolby е леко по различно - Dolby Atmos разположение на озвучителните тела .
Аз в момента съм вече 7.1 като принципно страничните задни са ми на стените на 60см над главата ми като гледам, а задните са ми отзад високо почти до тавана наклонени 25 градуса надолу. Помещението ми е към 30 квадрата. Като гледам ямахата го дават при 5.1.2 таванните да стоят точно странично на тавана докато според страницата на dolby са леко напред между предните и дивана където ми се виждат по удачно да стоят. Аз евентуално ако ги ползвам задните ми за атмос 5.1.4 конфигурация май ще се получи обаче този pattern който го има като избор е малко ограничаващ, има опция за задни високо разположени ама само в комбинация с предни. А пък реално 5.1.4 е препоръчителна комбинация пред 7.1.2

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
« Отговор #8 -: Декември 11, 2014, 16:56:50 pm »
Здравейте, да ви кажа че имам проблеми с моят усилвателя трябва да му се смени HDMI Board-да за да функционира като нов, и за това мисля че е време да го сменя с друг модел.
Някой запознат ще ми каже ли да ли Yamaha модела на който съм се спрял вмомента ( YAMAHA RX-A2040 ) има функции като на Onkyo и Denon, защото свикнах и съм доволен от Audyssey DSX /Audyssey Dynamic EQ / Dynamic Volume, a като разгледах pdf файла на горепосочената Yamaha все едно ми пишат на друг език и нищо не ми е ясно, само стигнах да заключението че всяка опция трябва да е тествам по отделно и да чета внимателно за какво се ползва.
Също съм харесал Denon AVR-X4100W, но незнайно защо цената по света е малко по ниска от Yamaha-та а тук в БГ е обратното.
Намерих и новият модел Onkyo TX NR 838 на много добра цена но се въздържам, защото мисля наистина да мина на друга марка, а и може да има положителен ефект съчетана с моята система.
Ако има хора които са минавали от denon или onkyo на yamaha, ще се радвам да споделят впечатленията си, и малко информация относно настройките за звучене спрямо другите марки.
Мисля да поръчам и един 2 35 1 екран да го монтирам и после да видя как ще стане отвора в стената, че то явно се видяло ще го правя стъпка по стъпка.

Неактивен makrelov

« Отговор #9 -: Декември 12, 2014, 08:55:15 am »
Колега,

Ако решиш да вземеш Ямахата - няма да сбъркаш. Това са едни от най-"железните" ресийвъри на пазара. Аз лично ползвам марката от 2000-та година и досега не ме е предала никога. В момента съм с 2040, който е великолепен ресийвър, със страхотен звук и безкрайни възможности. Знаеш, че и аз съм с Клипш-ове, така че имаме идентични ОТ и ресийвъра ги захранване без всякакъв проблем. А след смяната от RX-V765 звукът стана още по-добър.
Машината си има всичко, което би ти трябвало, дори може би малко повече. Колкото до Audyssey, YPAO мисля че се справя не по зле. Ако ти е интересно може да се разберем да го видиш на живо и да вземеш решение.
Аз всеки момент ще получа втора такава машина за един приятел - няма спиране, ей. Като лавина е.

Поздрави,

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #10 -: Декември 12, 2014, 09:38:06 am »
Маранц , се славят с най добро стерео сред ресивърите , ако ти е приоритет погледни ги .

Неактивен lilscrappy

« Отговор #11 -: Декември 12, 2014, 12:05:05 pm »
makrelov
Вчера четох едно review за модела Yamaha RX-A2040 от AVForums, и като цяло само положителни отзиви, и е оценен високо. смятах да го сравня с модела на Denon AVR-X4100W, но той все още няма review.
Но хвърлих един поглед на review-то на миналогодишният модел Denon AVR-X4000, и за сега везните се накланят определено към Yamaha RX-A2040, даже може да св каже че е решено вече  :)
Искам да те питам само случайно да си тествал с друг захранващ кабел как е звука ?

dimitar_genchev
От марката се спрях на модела Marantz SR7009, факта че Marantz SR6009 не подържа Dolby Atmos, а цената на SR7009 е колкото Yamaha RX-A3040, моментално се връщам отново на модела RX-A2040, за моята система ще е предостатъчно.

Неактивен makrelov

« Отговор #12 -: Декември 12, 2014, 12:38:30 pm »
Здравей Lilscrappy,

С друг захранващ кабел не съм пробвал, все още не съм се "извратил" до там, че да почна да сменям какво ли не. Това, което ми доставя ресийвъра в заводската си окомплектовка ме удовлетворява напълно. Не гоня аудиофилско ниво, поне не на този етап.

Предполагам със специализиран захранващ кабел нещата ще бъдат още по-добри, но само предполагам.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #13 -: Декември 12, 2014, 13:11:52 pm »
Все ще има хора които са запознати, аз знам че токовият кабел оказва влияние в звука, но да дам към 500 лева за 1 метър така за тест се въздържам.
makrelov
Да те питам да не си поръчал ти YAMAHA RX-A2040 от avguide тези дни, че помна преди 2-3 дена в онлайн магазина го имаше в наличност а сега го няма  :(

Неактивен makrelov

« Отговор #14 -: Декември 12, 2014, 13:48:15 pm »
Ямахата я поръчах от тук, но да знаеш че е само с предварителна заявка и малко/средно/повечко чакане за доставка. Моята поръчка дойде за около месец, на мой приятел днес ще ми докарат 2040 на адрес. Като цяло съм доволен от услугите на AV GUIDE, още повече че доставките на Ямаха не зависят от тях а от ТМаркет, които са официален представител на марката за Бг. Но пък цените на АВ ГАЙД са по-добри ;)

Видял си го онлайн в наличност, защото те го пускат, когато някой иска да си го поръча. Така им влиза директно заявката в системата и нататък се задвижва процедурата. Ямахите пристигат от дистрибуциониия център в Германия, но е важно да ги имат налични и там. Затова доставката може и да се позабави, да знаеш. Но накрая търпението се възнаграждава с КЕФФФФФФФФФФФ.

Пак ти казвам, ако искаш ела да видиш и чуеш 2040 с идентични ОТ като твоите (само фронтовете ни се различават), аз и АТМОС съм направил вече с 2 таванни тела. И ще можеш да си прецениш. Колкото до АТМОС-а - много по-различно е усещането и звука е в пъти по-добър и пространствено разпределен - дори и с Dolby Surround Upmixer, който е идентичен на моменти с Yamaha DPS 3D. А, и да знаеш, Ямаха имат много добри DSP програми.

Със здраве.