Денона отпада в такъв случай. Пайнъра също го махам защото прочетох за доста проблеми с дефектен хардуер, иначе като ДАК-ове той е най-добре, видях че са същите като в Ямаха 3040 - ESS 9016. Остава Ямахата и Маранца. Сега видях, че ямахата се чака като поръчка, но не е такъв проблем, чак толкова не бързам. Предполагам в упътването и няма нищо за атмос конфигурации защото атмоса и е дошъл като софтуерен ъпдейт и тук неизвестното е като излезне 2015 година DTS-UHD дали ще се ъпдейтне софтуерно или ще го има чак в следващия модел - това е единственото което ме кара да се замисля дали да не изчакам няколко месеца.
Denon X5200 ми е извън бюджета.
Ако трябва да се гледа реално на нещата кой модел е за предпочитане Yamaha 2040 или Marantz 7009 ако са на една цена ( от Германия за Маранца имам оферта от 1200 евро, т.е. съпоставим е акто цена с Ямахата тук). Реално това което до момента съпоставям като параметри от проученото е следното :
Marantz DAC TI PCM1690 срещу Yamaha ESS 9006, с какви операционни усилватели и схематично са реализирани не намирам информация.
Marantz 9 стъпала като позволява поддръжка на 11 канала с външен усилвател до 7.1.4 , Yamaha 9 стъпла и подръжка до 9 канала, т.е. 7.1.2 или 5.1.4 е максимума
Маранца отзад е рейтнат на 710W, доката Ямахата е 490W като от друга страна разликата в теглото е огромна, 17кг за Ямахата спрямо 13,80 за Маранца. Погледнати от вътре, Ямахата изглежда по добре реализирана. И тук нямога да си обясня кой има по добри стъпала реализирани чисто схематично, по-голяма динамика и мощност.
От към калибровка, спрямо писаното по форумите Audisey XT32 + LFC би трябвало да работи доста по-добре от Yapao, тук има една подробност, която е че Ямахата позволява настройка след калибровка с микрофона, т.е. ако имам апаратура ( реално имам от къде да взема) с EQ параметрите, които има Ямахата бих могъл да си направя калибровката ръчно като хората и за съба и за другите тела ако Yapao-то не се справи, докато Audisey не позволява това. За момента съм тествал само Audisey XT и незнам как се държи XT32.
При по-ниски нива на слушане съм свикнал да ползвам Audisey Dynamic EQ, предполагам и Ямахата има подобен режим.
Другите екстри изобщо не ме интересуват и за двата модела, защото няма да го ползвам.
А и ако не съм отбелязал, само в режим кино ползвам ресивъра, как се държи в стерео режим изобщо не ме интересува.
Нека колегата с Ямахата да изкаже малко впечатления.