Автор Тема: Първи стъпки към домашно кино - системата на CP  (Прочетена 38793 пъти)

CP

• Гост
Re:Първи стъпки към домашно кино - системата на CP
« Отговор #30 -: Февруари 27, 2014, 12:47:19 pm »
Преди Audyssey Gain го бях нагласил на 11 часа и така остана. Даде ми -11,5 на суба и по -4,5 на останалите колони. Сега трябва да намаля от копчето ли? Тогава няма ли да трябва отново да пускам Audyssey? Ако правилно разбирам, Audyssey ми е намалил силата на колоните с горните децибели в момента за да ги изравни?

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
« Отговор #31 -: Февруари 27, 2014, 13:04:51 pm »
При мен когато пусна автоматичната калибрация на колоните първата стъпка е субуфера изписва ми на екрана да го настроя на 75 DB и от врътката отзад се коригира силата, аз го задавам на 95 DB след като мине всичко в усилвателя ми изписва че ми го е намалило с -15 db и вече от там си го задавам на -5 или 0 спрямо колко бас искаш, а мога да го усиля до + 12 но не виждам смисъл да се тресе всичко и да се чуват само баса !
И при теб може да е така ако ти иска в началото задължително 75 db, и можеш да коригираш силата на баса от усилвателя !

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #32 -: Март 12, 2014, 18:54:46 pm »
Преди Audyssey Gain го бях нагласил на 11 часа и така остана. Даде ми -11,5 на суба и по -4,5 на останалите колони. Сега трябва да намаля от копчето ли? Тогава няма ли да трябва отново да пускам Audyssey? Ако правилно разбирам, Audyssey ми е намалил силата на колоните с горните децибели в момента за да ги изравни?

Явно го намалява за да го изравни с останалите ОТ и за да елиминира някакво бумтене. Може да пробваш с по-малко усилване от самия събуфер.
Ще трябва да пуснеш наново калибрацията.
Първо обаче го остави да се разработи защото със сигурност параметрите му се променят.
Силно препоръчвам да опиташ и варианта с едновременно свързване по LFE и High Level.
Така за предните тела ще ползваш кросувъра на събуфера, който ще взима сигнал от техните канали. Тогава ги оставяш на LARGE.

CP

• Гост
« Отговор #33 -: Март 13, 2014, 16:39:08 pm »
lazarus18,

Благодаря за включването. Субуферът се разработва направо страшно, трудно ми е да дам преценка, но имам чувството че работи в пъти по-добре от началото. Намерих едни демонстрационни DTS дискове /сигурен съм, че много от пишещите тук ги знаят, но за мен бяха откритие/, звукът им направо е страхотен, интересното е, че не чувам бумтене, а басът си е доста мощен. Не съм пипал нищо повече от настройките, за които писах и сега се чудя дали да развалям работата с нови експерименти. Другото, което ми прави впечатление, понеже през тия дни слушах и повечко музика - звукът при музика направо е драстично по-добър от преди, бих казал, че разликата при музика е по-голяма отколкото при кино. Освен това, забелязвам доста голямо подобрение и при високите честоти - преди субуферът някакси ми звучеше малко глухо системата, сега обаче тоновете са много чисти. Четох някъде, че включването на субуфер отнема значително от товара на ресивъра за въпроизвеждане на ниски тонове и това подобрявало звученето на високите, при мен определено се потвърждава това.

Има нещо, което не разбирам. Със сигурност в момента както е включен суба участва при стереото. Поне така си мисля, съдейки по голямата разлика в звука от преди при музика. Ако включа High Level, къде трябва да го закача на ресивъра? Или това е за подобряване на кино-звученето и няма общо със стереото?

lilscrappy, това парче на Far East Movement ft. Bruno Mars - 3D е наистина с як бас  (y)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #34 -: Март 13, 2014, 16:56:40 pm »
Идеята на свързването по-високо ниво, което предлагат моделите на BK и REL, е че можеш да вземеш сигнала от изходите на фронталните колони чрез кабела с NEUTRIK, който да отиде в ресийвъра. Там той чрез своя кросоувър си взима ниските честоти, а останалите ги свирят колоните. Отделно по LFE събуфера си получава .1 канала от филмите.
Така събуфера участва и при слушане на музика в DIRECT/PURE режим.
Също така ти дава и гъвкавост при регулиране на нивата при гледане на филми и слушане на музика поотделно.

Но щом резултата в момента ти харесва по-добре не пипай. Нека се разработи хубаво, да му свикнеш и след това може да изпробваш различни варианти на свързване, на разположение, шпайкове и тн.

CP

• Гост
« Отговор #35 -: Март 13, 2014, 17:11:32 pm »
Мисля че разбрах. В момента музиката я слушам на стерео режим, ако мина на direct суба ще се изключи при текущото свързване, нали? Ще пробвам довечера.

Неактивен Invisigoth

• Публикации: 36
« Отговор #36 -: Март 13, 2014, 18:30:13 pm »
Схемата за свързване по високо ниво е следната:

От тук започва голямото приключение с настройването. Ако не разполагаш с SPL Meter се въоръжи с търпение, тъй като всичко преценяваш на ухо. Когато слушах през ресивъра музика в директ режим, преди да добавя усилвател, определено имаше разлика в полза на високото ниво. Целта чрез настройките е да не можеш да локализираш субуфера в стаята, а звука да придобие солидна основа и сочност, сякаш слушаш скъпи флорстендъри. То и това е чара на букшелф подпрени с добър суб - получаваш най-доброто от двата свята. Уви, без уред и добра акустика на стаята е трудно постижимо, но се надявам при теб да се получи от раз.

CP

• Гост
« Отговор #37 -: Март 14, 2014, 20:14:30 pm »
Invisigoth,

Благодаря за хубавото описание. Изглежда, че първо трябва да помисля за подобрение на акустиката на стаята, доколкото това е възможно, като че ли това става в момента най-слабия пункт, а нали е известно, че най-слабият пункт определя и крайното звучене  :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #38 -: Март 14, 2014, 22:52:05 pm »
Като става дума за най-слабия пункт - убеден ли си, че рисивър от този клас е способен да покаже на какво реално са способни колоните ти? Още повече пък ако говорим за стерео слушане на музика?

CP

• Гост
« Отговор #39 -: Март 16, 2014, 18:06:16 pm »
Rudra,

Убеден съм, че за стерео това е далеч от идеалната комбинация. Но както писах по-горе, системата се използва основно за кино, а за музика на тоя етап ме устройва напълно.

Когато преди време избирах комбинацията от ресивър и фронтални колони и също така се вслушвах в съвети на по-знаещи от мен, за което и сега съм благодарен, бях убеден, че изборът е балансиран. Няма причина и сега да не мисля така. Ясно е, че за това време са излезли нови модели ресивъри /и озвучителни тела/, но навярно съотношението между класовете не се е променило особено, вярно че не следя новите модели, за да преценя.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #40 -: Март 16, 2014, 19:00:25 pm »
Не става дума за нови модели, а за това колоните ти да покажат напълно способностите си.
Според мен Denon AVR-1912 е подходящ по-скоро за BX серията на Monitor Audio.
Хубаво е, че си доволен от комбинацията, но според мен колоните са способни на доста повече - с по-висок клас рисивър. Тук във форума има немалко потребители ползващи Monitor Audio Silver изцяло за домашно кино. Може да е любопитно да споделят с какви рисивъри ползват колоните си :).

bishan

• Гост
« Отговор #41 -: Март 17, 2014, 13:53:51 pm »
Здравейте, следя отблизо форума, макар и без прекалена активност от моя страна.
Аз също използвам RX серията на Monitor Audio, с Denon 3312 за кино и Naim Nait 5i в стерео режим.
Основната разлика е, че усилвателя контролира по добре ниските честоти при по-високи нива на слушане, а ресивъра ми - 3312 "оцветява" звука в излишък.
Важно е да кажа, че извода ми е плод на моята субективност.

CP

• Гост
« Отговор #42 -: Март 18, 2014, 10:30:40 am »
bishan,

Много добри компоненти! Какви са ти фронтовете? Субуферът от сребърната серия ли е или друг? При какви настройки слушаш?

bishan

• Гост
« Отговор #43 -: Март 18, 2014, 17:41:04 pm »
Фронтовете са RX6, задните са RX1, субуферът също е от сребърната серия. Не ползвам автоматична калибрация, като всички са Large. Разстоянията са въведени ръчно. Aко те интересува нещо допълнително мога да проверя у дома, защото паметта ми изневерява.  Поздрави.

CP

• Гост
« Отговор #44 -: Март 18, 2014, 17:52:01 pm »
Как се справят RX1 отзад? Аз още не съм добавил съраунд колоните, засега мисля да са RXFX.