Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 22280 пъти)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Ето и моята стерео система IvanK
« -: Октомври 22, 2017, 03:08:45 am »
След месеци проучвания и обсъждания в тема, която бях пуснал, най-накрая се сдобих със стерео система в почти завършен вид. След като преслушах няколко системи на живо, в крайна сметка не се спрях на вариантите посочени в темата. Причините за това са, че нямах достатъчен опит с подобни системи, промени се бюджетът и някои от изискванията ми. След всяко преслушване на системи установявах нови неща, които търся, както и научавах по нещо ново. Първоначално исках да взема стерео усилвател с възможност за интеграция към домашно кино, но в крайна сметка прецених, че помещението ми не е удачно за кино система и реших да заложа изцяло на стерео система, като основен приоритет ми стана възможността за качествено възпроизвеждане на музика при ниски нива на слушане. За целта, реших да заложа на високочувствителни колони с широколентов хартиен говорител и лампов усилвател от клас А.

Имаше промени и в планираният източник, който трябваше да е лаптоп. Тъй като смятам да слушам предимно през Spotify реших да заложа на google chromecast audio свързан с външен ДАК чрез оптика. Според мен ще е по-удачен и качествен източник от лаптопа. Очаква се скоро да пристигне, а за момента използвам като източници WD TV и един стар CD Player - Technics.

Като изключим източниците, системата до момента е следната:
ОТ: Zu Audio Omen Mark I
Кабели за колоните: Neotech KC-220
Усилвател: Music Angel xd 500 mk 3 (с EL34 лампи)

В скоро време ще добавя и външен DAC и ще подобря някои кабели. За момента съм много доволен от системата като с времето се надявам да я подобрявам, до колкото мога. :) Въпреки че не взех посочен вариант от темата, която бях пуснал, искам да благодаря на всички, които се включиха! Научих нови неща, както от нея, така и от целия форум, четейки предишни теми и запитвания. :)

Прикачвам и няколко снимки. Въпреки че на пръв поглед колоните не изглеждат перфектно разположени (особено дясната), за сега не забелязвам странични ефекти и аномалии.

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #1 -: Октомври 22, 2017, 14:07:03 pm »
Поздравления за системата.Желая ти да я ползваш със здраве!Само ме чопли една питанка...а именно от какво е продиктуван избора на колонен кабел?Ако е търсене на бюджетно решение-ок.Но ако е възможен и друг вариант,то бих предложил да се разшири изборът.Поздрави!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #2 -: Октомври 22, 2017, 14:19:54 pm »
vidolov, благодаря ти!

Относно кабела трябва да направя една вметка. Забравих да спомена, че преди да взема ламповия усилвател подкарвах колоните временно с кино ресийвър Yamaha и кабели от техномаркет. Реших да взема нещо по-читаво като не се хвърлям на висок клас кабели преди да съм взел хубав стерео усилвател. Именно за това наистина търсех бюджетно решение, което все пак да е по-добро от кабелите от техномаркет. За това заложих на Neotech.

След като смених ресийвъра с лампите усетих подобрения в много аспекти :), дори и с тези кабели. Тепърва ще правя ъпдейти в различни насоки, просто това е моментното състояние на системата. В момента експериментирам с различни източници и се вижда огромна разлика в тембрите на гласовете (при лошите източници стават неестествени и дразнещи) и басът и усещам колко важен е наистина качественият източник в една стерео система. След като се сдобия с такъв (за момента мисля да e google chromecast audio + chord mojo), може да помисля и за по-добри кабели.

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #3 -: Октомври 22, 2017, 18:25:06 pm »
Честито , много добре изглежда , задължително пробвай и кабелите на ZU .

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #4 -: Октомври 22, 2017, 23:26:47 pm »
dimitar_genchev, благодаря за съвета! :)

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2017, 10:33:17 am »
Честито!
Сега остава да споделиш как се справя системата с Hip-hop музика каквото беше изискването в началото. :)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2017, 14:04:19 pm »
lazarus18, благодаря!

Системата се справя доста добре с хип-хоп. Басът е много контролиран, бърз и точен и го има само тогава, когато трябва. Липсват ми някои честоти под 35-40 херца, до където стигат колоните,  но ще реша този проблем с добавянето на субуфер. :)

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2017, 16:28:46 pm »
Още един път честито! В крайна сметка е важно човек да изпитва удоволствие докато слуша любимата си музика.
Също и въпроса на Lazarus18 беше доста уместен. :)
Чувал съм коментари за дадена колона как пропускала високите честоти само, когато трябвало. Сега чувам за баса, че го има само когато трябва. Не е ли редно да кажем, че едно ОТ би трябва да възпроизвежда това, което му се подаде (знаем, че различните компоненти имат различен характер, тембър итн..) а не да пропуска дадени честоти, когато то прецени? Или как може да бъде възпроизведен бас ако няма такъв на записа?

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #8 -: Октомври 23, 2017, 16:44:15 pm »
ivaylo10, благодаря! :)

Може би не съм се изразил напълно ясно или коректно. Имам предвид, че поради липсата на бас рефлексни портове басът е много контролиран и въпреки, че колоните са близо до мебели басът не е бумтящ, муден и се разпада много бързо. За това се изразих така, че го има, когато трябва. Не става въпрос за пропускане или блокиране на честоти,
а по-скоро че липсва паразитен бас, ако може така да се каже. Често при поставяне на колони със заден бас рефлектен порт близо до стена или други мебели или пък при лош дизайн се усещат вибрации и бумтене, дори, когато не би трябвало да има бас, а тук тези проблеми ги няма.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2017, 16:54:03 pm »
Сега разбирам какво си имал предвид. Благодаря за отговора!

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #10 -: Октомври 23, 2017, 21:09:59 pm »
В контекста на горния разговор да кажа един виц хаххахаах

Отива един младеж на симфоничен концерт и след концерта махва с ръка и казва на приятеля си :
   - Тия музиканти са мнооо зле отвратителе звук и тая цигулка никакъв бас , вкъщи кат засфири цигулката чашите падат от бас :)

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2017, 20:53:01 pm »
Кофти ще е и ако контрабаса излиза като цигулка ;D

Неактивен Angel_s

  • Публикации: 10
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #12 -: Ноември 05, 2017, 12:29:19 pm »
IvanK ,честито за системата !
Добре изглежда и със здраве да я ползваш !


Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #13 -: Декември 08, 2017, 00:37:17 am »
Angel_s, благодаря!

Не след дълго, направих няколко ъпгрейда на системата. Сега ще споделя първите си впечатления.

Първоначално не намирах почти никакви проблеми на цялостната система. С времето осъзнах, че не съм напълно доволен от баса като плътност и сила и забелязах, че басът се събира в ъглите на помещението и там е доста по-силен отколкото на слушателското място - което е нормално за всяко помещение, което не е акустично третирано. От друга страна, положителните черти на баса са, че е прецизен, контролиран, ненатрапчив/ненатоварващ, не замазва фините детайли след себе си и като характер е доста мек, което на мен ми допада. Също искам да отметна, че при почукване по корпуса на колоните се чува доста кух звук, което надявам се не е прекалено фатално, но ми направи лошо впечатление. При някои добри записи и определени музикални инструменти като бас китара, басът има добра плътност и доста ми допада, но примерно при възпроизвеждане на педали на барабани, синтетичен бас и някои други басови честоти, понякога е леко кух и слаб като сила.

Та, сега за ъпгрейдите.. Реших първоначално да взема хубав външен ДАК - в крайна сметка се спрях на Rega DAC-R. Многократно е препоръчван тук във форума и четох, че на доста места го описват като по-басов и аналогово звучащ. Имам го от около 10 дни и с него видях осезаема промяна. Наистина басът стана по-плътен, силен, макар и не до толкова, че да отговаря напълно на това, което си представям като краен резултат. Гласовете на изпълнителите станаха много меки, приятни и гладки, но в добрия смисъл, без да губят детайл. След няколко дни ми направи впечатление, че за сметка на всички тези неща се позагубиха малко високите честоти и така динамиката на сцената намаля - високият праг се понижи. Използвах го с безименни чинчове от 5 лв - реших, че проблемът с високите е в тях.

Вчера пък, си закупих нови интерконекти Chord Clearway, за което трябва да благодаря на любезния екип на AV Guide :)! Разликата спрямо досегашните чинчове наистина беше осезаема. Високите и гласовете станаха много по-бистри и чисти. С предишните кабели бяха по-мътни. Появиха се и нови детайли във високите и средите, но сякаш басът, който беше добавен от Rega DAC леко се намали, но може и да е внушение заради увеличените високи от добавянето интерконектите.

Като цяло за момента съм много доволен от високите, средите и самите гласове на изпълнителите, но има какво да се желае в баса. Проблемът поне за сега не мисля, че е заради колоните, понеже, когато ги преслушвах в магазина басът беше по-плътен и силен. Имам известни подозрения, че усилвателят ми Music Angel не увеличава равномерно сигнала или може просто да не си пасва напълно с колоните. При увеличаване на силата на звука имам чувството, че високите и част от средите се вдигат много рязко, а басът се увеличава с много по-бавни темпове. Колоните са доста линейни като характер, но бих очаквал при увеличаване на звука високите и басът да се променят еднакво като отношение. Овен усилвателят, акустиката със сигурност влияе отрицателно на баса заради нулиранията на някои честоти, които най-вероятно се получават. Също така колонните кабели, които имам в момента може би не са най-подходящият избор- смятам да се сдобия с Zu Audio Mission, които са доста препоръчвани.

Направих и няколко теста с източниците, за да видя дали те може да влияят също отрицателно на баса в моя случай. В момента използвам Chromecast Auidio и стар модел CD Player Technics. При смяна между тях на една и съща песен не открих никаква разлика. И двете устройства са свързани с оптика към ДАК-а. Пробвах и лаптоп като източник с USB. При него ми се струва, че високите са малко по-приглушени и има леко повече бас, но нищо фрапантно като разлика. Не знам дали да очаквам някакво разработване от ДАК-а и кабелите и дали след около месец да речем, ще усетя още положителни промени. Четох, че при някои хора Rega DAC-ът в началото е нямал кой знае колко бас, но след седмици нещата са се променили. Може би трябва най-напред да поставя бас трапове по ъглите и да сменя колонните кабели и след това да отсъдя дали усилвателят е куцащото звено в системата.

Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #14 -: Декември 08, 2017, 08:30:06 am »
Със сигурност подобрение в звука ще има след време. Всеки един компонент, включително и кабелите имат нужда от определени часове за да покажат потенциал.
Искам да напища няколко реда за касата при барабаните (педали на барабани). Когато записа е добър, това което би било редно да се чуе първо, като звук е удара на педала по кожата (самия звук на кожата), да може да се разграничи от акустиката, която се създава в самото тяло. Обикновено бас китарата и касата вървят заедно и тука идва другия момент, да се отделят звуците на касата от бас китарата. Да може да чуем удара по кожата, акустиката на самата каса и струните на бас китарата, вибрацийте на струните, особено при ниските тонове. Пиша го това понеже съм свирил на барабани няколко години и има звуци, които ми са се запаметили дълбоко в съзнаниетo. Ако колоната вкарва резонанси, тези звуци биха били почти невъзможни да се чуят поотделно и чисто. Звука от касата ще се превърне в бучене, бас китарата също. Това се получава често и когато помещението е с лоша акустика.