След известни размишления и проучвания (и след драматични преговори с половинката
) системата ми се обогати с един дигитален източник и един нов ДАК:
1.
Squeezebox Touch.
Свързал съм го с коаксиален кабел към външния ДАК. Откъм функционалност ми е много по-удобен от WD TV Live, който ползвах досега за флаковете. Най-малкото че не трябва да пускам телевизора. Дисплеят е учудващо голям и виждам добре текста от слушателската позиция (която е на около 3 м.) Така че ползвам оригиналното ДУ на плеъра и не се налага да ползвам аплети, смартфони, таблети и пр. Ако обаче колекцията е много голяма навигирането през смартфон или таблет би била по-удобна. Навигирането по папки е бавно, но ако се ползват таговете (софтуера е Logitech Media Server), плеъра се справя доста бързо. Първоначалните настройки са доста голяма играчка и изискват известно време, за да се разбере логиката на софтуера, но след това няма проблем. Мрежовата връзка е през Wi-Fi или през LAN. Мислех си да добавя NAS (напр. ZyXel), но на този етап се отказах, защото ползвам външен твърд диск, закачен директно към плеъра чрез USB и това засега ми е достатъчно. Дискът е споделен и се вижда от останалите устройства и компютри, дори когато плеъра е на стенд-бай. Със стрийминга се справя добре, макар че не се налага да ползвам много тази функция. Другата функция е интернет радио, която също не ползвам много, но съм впечатлен от огромния брой станции и качеството на някои от тях. Откъм качество на звука съм повече от доволен. Разликата с WD TV Live не е кой-знае колко голяма, но се усещат по-добри и отчетливи средни и високи, без да се добавя яркост, WD TV Live като че ли малко замазваше. Относно подобряване на звуковите качества има някакви софтуерни модове (напр. Enhanced Digital Output) "хардуерни" модове (напр. sBooster, който намалявал шумовете от захранващото устройство [PSU]), но на този етап съм предоволен и не бързам да ги пробвам.
2. Старият ми ДАК Beresford Caiman+ ъпгрейднах с новия ДАК на Beresford, наречен
Bushmaster. С два оптични и два коаксиални входа. Откъм функционалност хубавото е, че има Auto Mode и Sleep Mode. Откъм звукови качества е крачка напред в сравнение с Caiman, който разбира се също е един чудесен ДАК. Присъдата на жена ми:
Чувало се много добре, по-добре от преди, сякаш бенда бил в стаята.
Наистина вокалите са превъзходни и някак отделени и малко издърпани напред, сцената е по-обемна, едновременно с това няма яркост, звукът е топъл и мек, много добри баси.