Автор Тема: Еволюция от 2.1 към 5.1 система  (Прочетена 71977 пъти)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #45 -: Май 06, 2012, 08:07:24 am »
Точно така. Като писах, че не съм ги кръстосвал имах предвид точно това, което lazarus18 описва. По този въпрос има писано тук във форума, но не успях да намеря темата.

reader63

  • Гост
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #46 -: Май 07, 2012, 12:10:45 pm »
Честито за кабелчетата, аз така и не ги чух въпросните Чорд, ами направо ги прекрачих и стъпих на Атлас.
Интересно ми е ако беше пробвал кабели на Chord дали щеше още да мислиш, че си стъпил на Атлас? ;).
Гледам, че имаш Hyper 2.0 и 3.0.
Аз имам един Atlas Ascent 3.0 Speaker Cable, който е определено по-висока серия /за съжаление и доста скъпа/, но поне на моите системи отстъпва категорично на Chord Epic Super Twin Bi-Wire Speaker Cable.
Също така имам и фабрично кримпвани Atlas Equator 2.0 и Atlas Hyper Bi-Wire Speaker Cable, които един прост монтажен Chord Odyssey набива с лекота.
Лично мнение основано на доста проби - не подценявайте кабелите на Chord, особено от Odyssey нагоре - като съотношение цена/качество за мен поне няма по-добър вариант - резултатът бе един и същ и с компоненти на Linn, както и със сегашния ми Leema Pulse III към ОТ Leema Xone и Sonics Arkadia.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #47 -: Юни 29, 2012, 17:02:11 pm »
След известни размишления и проучвания (и след драматични преговори с половинката :) ) системата ми се обогати с един дигитален източник и един нов ДАК:

1. Squeezebox Touch.
Свързал съм го с коаксиален кабел към външния ДАК. Откъм функционалност ми е много по-удобен от WD TV Live, който ползвах досега за флаковете. Най-малкото че не трябва да пускам телевизора. Дисплеят е учудващо голям и виждам добре текста от слушателската позиция (която е на около 3 м.) Така че ползвам оригиналното ДУ на плеъра и не се налага да ползвам аплети, смартфони, таблети и пр. Ако обаче колекцията е много голяма навигирането през смартфон или таблет би била по-удобна. Навигирането по папки е бавно, но ако се ползват таговете (софтуера е Logitech Media Server), плеъра се справя доста бързо. Първоначалните настройки са доста голяма играчка и изискват известно време, за да се разбере логиката на софтуера, но след това няма проблем. Мрежовата връзка е през Wi-Fi или през LAN. Мислех си да добавя NAS (напр. ZyXel), но на този етап се отказах, защото ползвам външен твърд диск, закачен директно към плеъра чрез USB и това засега ми е достатъчно. Дискът е споделен и се вижда от останалите устройства и компютри, дори когато плеъра е на стенд-бай. Със стрийминга се справя добре, макар че не се налага да ползвам много тази функция. Другата функция е интернет радио, която също не ползвам много, но съм впечатлен от огромния брой станции и качеството на някои от тях. Откъм качество на звука съм повече от доволен. Разликата с WD TV Live не е кой-знае колко голяма, но се усещат по-добри и отчетливи средни и високи, без да се добавя яркост, WD TV Live като че ли малко замазваше. Относно подобряване на звуковите качества има някакви софтуерни модове (напр. Enhanced Digital Output) "хардуерни" модове (напр. sBooster, който намалявал шумовете от захранващото устройство [PSU]), но на този етап съм предоволен и не бързам да ги пробвам.

2. Старият ми ДАК Beresford Caiman+ ъпгрейднах с новия ДАК на Beresford, наречен Bushmaster. С два оптични и два коаксиални входа. Откъм функционалност хубавото е, че има Auto Mode и Sleep Mode. Откъм звукови качества е крачка напред в сравнение с Caiman, който разбира се също е един чудесен ДАК. Присъдата на жена ми: :) Чувало се много добре, по-добре от преди, сякаш бенда бил в стаята. :) Наистина вокалите са превъзходни и някак отделени и малко издърпани напред, сцената е по-обемна, едновременно с това няма яркост, звукът е топъл и мек, много добри баси.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #48 -: Юни 29, 2012, 17:49:09 pm »
Хубаво е, когато човек развива системата си и е доволен от резултата. А когато и половинката е доволна, ъпгрейда е още по-успешен ;)
Хубав подарък си си направил за именния ден  (y)
Честито!

vessk0

  • Гост
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #49 -: Юни 29, 2012, 21:29:18 pm »
И от мен честито!  8) До колкото знам имаш опит и с аудио картите. Би ли дал лично сравнение между новия (и стария) дак спрямо Asus Xonar Essence картите. :)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #50 -: Юни 29, 2012, 23:31:40 pm »
Благодаря за честитките и наздраве :)

Хубав подарък си си направил за именния ден  (y)
Честито!
:D не бях се сетил за това  ;D

До колкото знам имаш опит и с аудио картите.
??? Не знам откъде си останал с такова впечатление. :) Не съм имал вземане-даване със звукови карти.

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #51 -: Юли 02, 2012, 01:38:43 am »
 (y)Честито и от мен за стъпката нагоре :)!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #52 -: Януари 19, 2014, 12:10:00 pm »
Да се похваля :) През последните няколко месеца направих доста съществен ъпгрейд на системата. Всъщност от първоначалната система останаха само тонколоните (което говори само по себе си за мнението ми за тях) и към момента ето какво се получи:

Усилвател: Creek Evolution 2
Мрежов аудио стриймър: Pioneer N-30-S
Видео плеър: Dune HD Base 3D
ДАК: Beresford Bushmaster MKII
Тонколони: Mordaunt Short Mezzo 2
Стойки: Atacama Nexus 6i
Колонни кабели: Chord Carnival SilverScreen
Аналогови интерконекти: Chord CobraPlus
Дигитални интерконекти: Beresford
ТВ: Panasonic TX-P50ST60
Мрежов сторидж: ZyXEL NSA310 + WD 2TB Caviar Red

Благодаря на хората от AVStore за съдействието, помощта и бързото отреагиране.

По-късно ще пиша за впечатления.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #53 -: Януари 19, 2014, 12:35:03 pm »
Браво. Отлично се е получило. Харесва ми и колко стилно и подредено се е получило.
Може да споделиш как се е отразило на звука смяната на усилвателя.

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #54 -: Януари 19, 2014, 18:54:12 pm »
Изглежда страхотно!По-важното е да си останал доволен от промяната.С този усилвател няма начин да не е така.Аз лично го познавам доста добре и съм сигурен, че най-голямото подобрение идва точно от него.Какви бяха мотивите ти да си вземемеш именно Evo2 ?


 

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #55 -: Януари 20, 2014, 13:10:03 pm »
...Може да споделиш как се е отразило на звука смяната на усилвателя.

Разликата с новия усилвател е осезаема. Изглежда че тези колони са имали нужда да бъдат захранени с повечко мощност. Не ме бива да описвам звук, но това което ми прави впечатление е по-добра динамика, изключителна детайлност, по-чист звук, подобрена "триизмерност" на сцената с по-изразени баси, много добро изнасяне на вокалите и отделяне на инструментите. От време на време при добре позната музика чувам нови звуци, които досега не се чуваха. Изключителни баси и средни.

Мисля, че и ДАК-ът допринася в някаква степен за това звучене, защото пробвах как звучи и през вградения дак на аудио плеъра (за звученето на Pioneer N-50/30/ има доста позитивни мнения) - звукът също беше доста добър, но не толкова, колкото през външния ДАК.

Единственото, което мога да кажа в негативен план е, че високите на моменти ми идват малко прекалено звънки, но не е нещо фатално.

Всички вкъщи сме много доволни от системата.

...Какви бяха мотивите ти да си вземемеш именно Evo2 ?

Защо Крийк? Още когато избирах първата система, Крийк Ево беше в полезрението ми и бях го слушал, но тогава още не бях готов да дам толкова пари за усилвател :) Сега, когато реших да ъпгрейдна, той беше един от естествените избори, макар че за кратко се двоумих между него и Marantz PM-KI Pearl Lite (който обаче нямаше къде да чуя). Разбира се в този ценови диапазон имаше и разни други варианти, които аз по една или друга причина отхвърлих.

Всъщност по-голямата дилема и главоблъскане беше при избора на аудио плеъра :( Голямо четене, умуване и колебаене падна.

Неактивен sabrax

  • Публикации: 12
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #56 -: Януари 20, 2014, 22:23:27 pm »
Поздравления, системата ти е много приятно изглеждаща, убеден съм и на звук е така.
Каква бе причината да се откажеш от  BK Electronics?

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #57 -: Януари 21, 2014, 09:09:46 am »
Благодаря. Всъщност, отказал не е съвсем точно. Когато преди 2 г. продадох суба, мотивът беше да си поръчам нов с друг финиш (глос блек). След това във времето все изникваха други приоритети и субът оставаше на заден план. С времето и особено след закупуване на предходния ми дак басите на колоните започнаха да ми се струват достатъчно добри. А сега при настоящата система басите са чудесни. Но ако тръгна да правя кино система (някаква идея за 3.1 ми се мержелее в главата за по-нататък), то субът пак ще е на БК. Смятам че субовете им са отлични както за вграждане в стерео система, така и за кино. Разбира се ако мотивът цена/качество не играе, вероятно бих си взел РЕЛ.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #58 -: Януари 27, 2014, 14:39:52 pm »
Не знам дали някой се интересува, но ето малко впечатления от плеърите.

Аудио плеърът беше голяма дилема. Нямаше къде да направя прослушване, така че изборът трабваше да се направи с четене на мнения и ревюта. Критериите ми бяха главно откъм функционалност, възпроизвеждане на файлове с по-висока от 44.1/16 резолюция и безпроблемно свързване и проиграване по мрежата. Общо взето дакът не ме интересуваше, защото бях решил да остана с външния дак, който много харесвам като звучене. Основните заподозрени бяха Marantz NA7004, Pioneer N-30 (N-50), Denon DNP-720AE, Denon DNP-F109, Sonos, Bluesound Node, Cambridge Audio Stream Magic, Cambridge Audio NP30 и още няколко.

Така или иначе, хвърляйки се малко в тъмното избрах Pioneer. На този етап изпълнява съвсем безпроблемно ролята си на транспорт и съм доволен. Фърмуерът се ъпдейтва с флашка, а не през нета, но то пък няма всеки ден ъпдейти. Още при първото пускане се свърза без проблеми с мрежата и мрежовия сторидж и досега нито е забивал, нито нищо. Може да играе както ролята на плеър, така и на DMR (Digital Media Renderer). Управлявам го чрез неговия си ControlApp (доста постно приложение) или чрез една програмка BubbleUPNP (много добра и с доста функции). Екранчето на плеъра е красиво, но за друго не става, освен ако не си на 50 см от плеъра.

Dune HD Base 3D е добре познат плеър и няма кой знае какво ново да казвам. Отначало малко се поколебах, защото от няколко месеца в един английски форум "оревават орталъка" за някакъв проблем с нещо си по отношение на 3D, а нямало ъпдейт на фърмуера от април миналата година и се носеха слухове, че Dune напускат полето на медиа плеърите. Плеърът обаче е отличен и засега също работи безпроблемно. Даже известно време си мислех дали да не го ползвам и за аудио, но не успях да измисля начин да го управлявам, без да пускам телевизора. Единственият засега проблем беше, че не чете аудиото на домашните клипчета, направени с един Canon, но след конвертиране с FFMPEG всичко се оправи.

ПП. Звученето на системата все повече ми харесва. Обичам да слушам музика късно вечер, когато цялата къща вече спи. Дори при тихо слушане, звукът е отличен в целия диапазон :)

seeker

  • Гост
Re:Еволюция от 2.1 към 5.1 система
« Отговор #59 -: Януари 31, 2014, 16:19:58 pm »
Здрасти drpetar,
първо искам да те поздравя за системата. Много ми допада като компоненти, а и защото аз подбирам компоненти в подобен на твоя бюджет.
Въпросът ми е, защо SONOS отпадна като вариянт?