Дюната и блурей плейърът Сони ги използвам предимно като специализирани плейъри, а не като плейъри за двуканално стерео.
Дюната - за филми с многоканален звук, включително и за блурей ИСО имиджи, а също и за възпроизвеждане на музика с многоканален звук - DTS. Блурей плейърът - за блурей дискове, а също и за CD-та и SACD дискове с музика.
И двата горепосочени плейъра имат само цифрови изходи - HDMI и коаксиални, така че на практика за стерео музика мога да ги използвам като транспорт с изходи с цифров звук (PCM - с качество максимум до 24 bit 192 kHz през HDMI на Дюната и през коаксиалните изходи на двата плейъра). При пускане на SACD диск през блурей плейъра по HDMI излиза DSD 2.8 MHz.
Така че качеството на възпроизвеждане зависи основно от вградения на DAC на AV ресивъра ми, към който се подава сигнал по HDMI, или от качеството на вградения DAC на усилвателя Онкио, към който се подава сигнал по коаксиал.
Отделно имам и мрежови плейър/стриймър, който е с по качествен DAC отколкото на другите два плейъра. Той обаче няма цифрови входове - коаксиални или оптични, както няма и USB за връзка с компютър. Той може да декодира HiRes файлове по мрежата или през USB от външни хардове или флашки.
Субективно за мен най-качествено е възпроизвеждането на HiRes (до DSD 11.2 MHz) през мрежовия плейър, а оттам по аналогови интерконекти - към интегриран усилвател или още по-добре - към външен предусилвател плюс крайно стъпало.
HiRes сигнал от външен или вътрешен хард към Дюната звучи най-добре през DAC-а на усилвателя Онкио, и не толкова добре - през DAC-а на AV ресивъра. Приблизително аналогично е звученето и през блурей плейъра /той също има USB вход за външен хард/.
При тебе - качеството на звучене можеш да го подобриш евентуално при включване на по-качествен външен DAC /по-качествен от вградения в AV ресивъра/ между Дюната и AV ресивъра.
За мен качеството на звучене при стерео определено е по-добро при използване на стереоусилвател, отколкото на AV ресивър в режим стерео.