След известна пауза, искам да се включа в темата с една нова придобивка. След дълго умуване се сдобих с нови ОТ - Monitor Audio Gold 200 5G

. Впечатленията ми за около седмица слушане са, че това са много добре изчислени и конструирани колони, които покриват доста пълно целия спектър от чистоти. Имат голям детайл и много плътен бас, като корпусът на колоните е добре уплътнен и не оцветява звука. Сцената е доста голяма и при музика със симфоничен оркестър или банда имат голям авторитет, динамика и стабилност.
Въпреки това, имам две наблюдения, които ме притесняват. При ниски и умерени нива на слушане басът преобладава в звуковата картина и заглушава гласовете и някои детайли. При увеличаване на звука, картината се балансира донякъде и гласовете се отварят доста повече, но пък цялостно басът ми идва малко в повече на моменти при такива нива на слушане. Колоните са на отстояние 50-60 см от задната стена. Също, при някои песни дори на високи нива гласовете са доста затворени, като не знам дали причината е в самия запис, източникът, който ползвам или средният говорител още не се е разсвирил като хората, въпреки малкия си размер. Басовите говорители със сигурност не са разсвирени още, но до колкото знам като се разсвирят ще слизат още по-ниско и басът дори ще се увеличи още. Ако се запази този преобладаващ бас, мисля, че ще имам проблеми занапред. Може би и моя Nait 5si не контролира оптимално баса и може на моменти да го изпуска от контрол. Колоните са с 88 db чувствителност и мисля, че това си изиграва ролята. При усилване на Naim-a го няма онзи "ряз", при който с лекота и рязко се вдига нивото на звука, а по-скоро се отварят повече някои честоти, като общото ниво на звука не нараства чак толкова много.
След време ще споделя още впечатления и може да приложа снимков материал

. Надявам се тези два фактора да се подобрят с времето, за да се получи добър баланс. Бих очаквал и с още по-голяма лекота да излиза звукът от тях, отколкото това се случва в момента. Колоните за момента са на около 18-20 часа свирене на по-умерено ниво.