Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 47036 пъти)

Неактивен IvanK

• Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #45 -: Януари 29, 2018, 21:44:51 pm »
Ще пробвам скоро как е с филтър и по-нататък с други кабели евентуално. :)

Направи ми впечатление, че първите два дни като слушах усилвателят имаше много плътен и стегнат бас и плътни вокали, леко приглушени на места. Последните дни започна да звучи доста по-"тънко", вокалите се "отвориха" изключително много, звукът стана много бистър, но басът намаля значително и по сила и като плътност. Държа усилвателят включен 24/7. Възможно ли е причината да е, че е в процес на разработване? Дали ще се появи плътният бас от самото начало или да търся другаде причината?

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #46 -: Януари 29, 2018, 21:46:45 pm »
Колкото до звученето - при някои компоненти първоначалното разработване води до сериозни промени в звученето, като не е рядкост в процеса на разработване тези промени да варират в положителна и отрицателна посока.
Търпение и слушане - и пробвай с подходящи за Naim кабели :)

Неактивен IvanK

« Отговор #47 -: Февруари 01, 2018, 11:31:04 am »
Rudra, благодаря! Наистина, звученето всеки ден е различно, така че ще проявя търпение. :)

dimi123, какъв захранващ кабел използваш за твоя Naim и каква разлика в звученето забеляза, след катo го смени? Дали Chord Power Chord би бил добър избор?

Активен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #48 -: Февруари 01, 2018, 12:02:14 pm »
IvanK, Radyson използваше Chord Power Chord в системата си с Naim усилвател. Вероятно си преглеждал темата му.
Ако ти е любопитно можеш да вземеш кабела за безплатен тест от AV Store.

Неактивен dimi123

• Публикации: 184
« Отговор #49 -: Февруари 01, 2018, 12:22:31 pm »
dimi123, какъв захранващ кабел използваш за твоя Naim и каква разлика в звученето забеляза, след катo го смени? Дали Chord Power Chord би бил добър избор?

В момента използвам AudioQuest NRG-4, но имам и съм пробвал с Furutech FP-3ST20, Furutech Alpha PS-9 и Cardas Golden Reference и има леки разлики в звученето в зависимост от кабела.
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен IvanK

« Отговор #50 -: Февруари 01, 2018, 12:30:41 pm »
Rudra, благодаря за предложението, ще го обмисля. Да гледал съм темата на Radysson и видях, че използва този кабел. Системата му наистина е страхотна. :)

dimi123, в какъв аспект се забелязваха леките разлики? Предполагам при който и да е добър захранващ кабел се наблюдава по-стегнат и стабилен бас и по-добро улавяне на фините детайли?

Неактивен dimi123

• Публикации: 184
« Отговор #51 -: Февруари 01, 2018, 12:42:59 pm »
Да, има разлика най-вече в ниските честоти. Не се наемам да ги описвам с думи, но мога да ти дам няколко кабела за проба. :)
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен IvanK

« Отговор #52 -: Февруари 01, 2018, 12:54:04 pm »
dimi123, би било полезно :) . Ще ти дам имейлът ми, може там да се разберем - ivankavaldzhiev@gmail.com

Неактивен IvanK

« Отговор #53 -: Февруари 04, 2018, 00:03:05 am »
Тези дни сравнявах сегашният ми кабел Neotech KC-220 с Chord Rumour 2 (и двата 2.5 метра). Като заключение мога да кажа, че с Neotech-а имам по-плътен и силен бас и гласовете са по-топли. При Chord-а гласовете и високите осезаемо са по-ясни и бистри (явно заради среброто в него), имат малко повече детайлност и по-добро разделение между гласовете и самите инструменти. Въпреки това, високите среди ми идват твърде силни и звукът повече ме изморява и басът е една идея по-слаб, така че за момента по-скоро ще остана с Neotech-a.

Моите колони имат тенденция да засилват високите среди и явно Rumour 2 не е най-подходящият кабел за тях. За жалост, повечето, ако не всички по-високи модели от Rumour 2 в серията на Chord имат сребро в себе си и най-вероятно резултатът ще е сходен. Като най-логични варианти за колонни кабели, с които да ъпгрейдна Neotech-а сякаш остават Naim NACA5 и Chord Clearway, тъй като са изцяло медни.

Евентуално, ако след като се разработи усилвателят още, високите и средите леко омекнат бих тествал пак Rumour-a  ;D.

В момента използвам и интерконект Chord Cleаrway, който също е меден и до колкото гледах, по-високата гама интерконекти на Chord отново имат сребро в себе си, което пак звучи ограничаващо за евентуален ъпгрейд, конкретно за моята система в момента.

Неактивен ivaylo10

• Публикации: 104
« Отговор #54 -: Февруари 04, 2018, 08:21:32 am »
IvanK, ако имаш възможност пробвай AudioQuest. Вече 7-8 години използвам основно техни кабели и съм доволен от резултата. AudioQuest и Naim не е често срещана комбинация, но нищо не пречи да направиш един тест. Ако един кабел покаже добри резултати не една система, това не означава, че на друга ще е същото. Затова теста преди покупка при кабелите е желателен. Като цяло не съм фен на среброто. Първоначално се впечатлявам от детайлите и отчетливостта, но после започват да ми 'свирят ушите'. Това, което търся е топлина, мекота, мелодичност и Аудиокуест отговаря на моя вкус. Те също ползват сребро в най високите серии, но не бих се нахвърлил на такъв кабел без тест, дори да е Аудиокуест.
Успех!

Активен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #55 -: Февруари 08, 2018, 12:23:00 pm »
Аз не бих категоризирал така общо. Има сребърни или посребрени кабели, които са агресивни, има и медни кабели, които са агресивни. А има и сребърни, и посребрени, и медни кабели, които звучат изключително благо :).

Специално в случая с посребрените кабели на Chord, според мен дори звучат по-благо от NAC A5.

Добре е да се помисли и в посока на това, че по-високият клас кабел е възможно да разкрива повече от звука на системата и да показва ефекти и дефекти, които произлизат от друг компонент и до този момент просто не са били явни с друг кабел, който не разкрива толкова информация.

Неактивен IvanK

« Отговор #56 -: Февруари 08, 2018, 12:44:36 pm »
Rudra, съгласен съм :). Четох отзиви, че NACA5 може наистина да бъде остър в някои системи, въпреки че е изцяло от мед, а за Chord Epic Twin срещнах коментари, че вокалите са изключително приятни. Явно конструкцията не характеризира на 100% типа на звучене на кабела :).

Искам да споделя нещо интересно. Като експеримент оставих Rega DAC-а 24 часа без да го изключвам. Корпусът съвсем леко се затопли, докато преди, когато съм го слушал и винаги изгасял след като не слушам е бил изключително хладен, даже студен. След този период от 24 часа забелязах нещо интересно. Разликата в баса беше огромна, а вокалите имаха много по-голяма тежест. Силата и плътността беше като при първия ден, когато слушах Найма, единствено темпото беше една идея по-бавно отпреди. Не можах да повярам каква разлика в звученето вкара този малък детайл - оставянето на Rega-та във включено положение. Нищо друго не съм променял, така че не виждам откъде другаде може да е разликата. Дори не мисля, че може да е от тока, понеже около 10 дни басът беше значително намалял, а сега се усили доста. Надявам се да се задържи този ефект и повече не мисля да изключвам Rega-та, точно, както Найма :). При този тест бях сложил временно Neotech-а и реших да сложа пак Rumour 2, който преди ми се струваше с по-малко бас и леко остри вокали, както бях писал в горния пост. Този път с Chord-а високите не дразнеха толкова, басът беше много по-силен и звученето по-балансирано. Разликата между баса и високите намаля и звукът се усилва по-линейно сякаш, днес пак ще чуя системата, да видя дали се е запазило това състояние :). Единствено някои детайли, които чувах преди намаляха, но колкото повече време минаваше сякаш се "отваряше" звукът. Все пак бях изключил усилвателят, за да сложа Chord-а и явно това се е отразило.

Неактивен IvanK

« Отговор #57 -: Юни 17, 2019, 13:49:38 pm »
След известна пауза, искам да се включа в темата с една нова придобивка. След дълго умуване се сдобих с нови ОТ - Monitor Audio Gold 200 5G :). Впечатленията ми за около седмица слушане са, че това са много добре изчислени и конструирани колони, които покриват доста пълно целия спектър от чистоти. Имат голям детайл и много плътен бас, като корпусът на колоните е добре уплътнен и не оцветява звука. Сцената е доста голяма и при музика със симфоничен оркестър или банда имат голям авторитет, динамика и стабилност.

Въпреки това, имам две наблюдения, които ме притесняват. При ниски и умерени нива на слушане басът преобладава в звуковата картина и заглушава гласовете и някои детайли. При увеличаване на звука, картината се балансира донякъде и гласовете се отварят доста повече, но пък цялостно басът ми идва малко в повече на моменти при такива нива на слушане. Колоните са на отстояние 50-60 см от задната стена. Също, при някои песни дори на високи нива гласовете са доста затворени, като не знам дали причината е в самия запис, източникът, който ползвам или средният говорител още не се е разсвирил като хората, въпреки малкия си размер. Басовите говорители със сигурност не са разсвирени още, но до колкото знам като се разсвирят ще слизат още по-ниско и басът дори ще се увеличи още. Ако се запази този преобладаващ бас, мисля, че ще имам проблеми занапред. Може би и моя Nait 5si не контролира оптимално баса и може на моменти да го изпуска от контрол. Колоните са с 88 db чувствителност и мисля, че това си изиграва ролята. При усилване на Naim-a го няма онзи "ряз", при който с лекота и рязко се вдига нивото на звука, а по-скоро се отварят повече някои честоти, като общото ниво на звука не нараства чак толкова много. 

След време ще споделя още впечатления и може да приложа снимков материал :). Надявам се тези два фактора да се подобрят с времето, за да се получи добър баланс. Бих очаквал и с още по-голяма лекота да излиза звукът от тях, отколкото това се случва в момента. Колоните за момента са на около 18-20 часа свирене на по-умерено ниво.

Активен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #58 -: Юни 17, 2019, 14:43:00 pm »
Привет,
18-20 часа не са нищо от гледна точка на разработване. Някои колони изискват поне 100, други поне 500 :)
А и публикуването на снимки доказано кара системата да свири по-добре :P

Приятно слушане!

Неактивен IvanK

« Отговор #59 -: Юни 17, 2019, 17:27:02 pm »
Благодаря, явно ще трябва още търпение.. :)

Сетих за нещо свързано с bi-wiring-а. Не знам дали е ставало дума във форума, но тъй като не ползвам и 4-те терминала на колоната за bi-wiring, как би било по-удачно да вържа плюса и минуса на колонните кабели - един под друг или по диагонал към терминалите на колоната?

Извинявам се, имах предвид един до друг, тоест да са на един и същи ред плюса и минуса на колонните кабели или на различни редове (диагонално).